2013. aug. 17.

Ferengikről - egy kicsit másképp


El tudjátok azt képzelni, hogy a ferengi egy félelmetes, az emberre nézve igen veszélyes faj? Ugye, nem?
Pedig a Paramount el tudta képzelni olyannyira, hogy a Next Generation-ben eredetileg ilyen szerepet szántak a ferengiknek, hogy az addigra megszűnt klingon fenyegetést valamivel felváltsák. Nem véletlen, hogy Letek és társai annyira ellenségesek és agresszívek voltak, hiszen akkor még ők voltak a Föderációnak kiszemelt következő ellenség. Csakhogy ez nem jött össze.

Valóban kellemetlen(kedő) alakok a ferengik, de komoly félelmet plüssmacira emlékeztető nagy fülükkel és Zsákos Frodo-ra jellemző méreteikkel nem nagyon tudnak bennünk kelteni. Szerencsére erre a Paramount emberei is még időben rájöttek és végül a ferengik ugyan rendkívül idegesítő, mégis kissé komikus, később pedig különc, ám kedvelt szereplőivé váltak a Star Trek világnak.

A fajuk neve egy eredetileg ázsiai szóból származik, melynek jelentése: idegen, és rendszerint a nyugati emberekre használják. Ennek a szónak különböző alakjai megtalálhatóak az arab, hindu, perzsa nyelvekben, de még Afrikában is, az etióp nyelvben, sőt, a görögök a nyugat-európai emberekre a „farang” vagy „farangi” szót használják. Bár a szó jelentésében van egy kis lenézés a nyugati ember felé, ennek ellenére nem udvariatlan kifejezés, hanem teljesen hétköznapi mindegyik nyelvben.

Amióta az első ferengi megjelent az Enterprise-D képernyőjén, ők is nagy utat jártak be. Letek és társai még erősen majomszerű mozgással és viselkedéssel bírtak - bár az értelmi képességeik messze felülmúlták a majmokét. Agresszíven, ellenségesen viselkedtek, ráadásul nem is a ferengik társadalmára legjellemzőbb típust, az üzletembert, hanem a ferengi katonákat személyesítették meg.

A ferengi faj a DS9 készítése idején forrt ki teljesen. Az első évadban ugyan még kísértenek a TNG-ből megszokott jellemzők (nagyon mulatságos látni, ahogy pl. Nog és Quark egy-egy szóváltás után fújnak egymásra, mint a macskák), azonban a sorozat folyamán elhagyják ezeket a vonásokat és egyre emberibbé válik a viselkedésük és a gondolkodásuk is. A DS9 ferengi családja fokozatosan és észrevétlenül bekúszott a nézők szívébe, szerethető karakterekké váltak.

Persze a ferengi társadalomnak is megvannak a maga renitensei. Pel (Hélène Udy), egy fiatal ferengi hölgy nagy férfifüleket ölt magára, a DS9-ra utazik és remekül segíti Quark tárgyalásait a Domíniumból érkezett üzletfelekkel, amíg ki nem derül, hogy nem férfi, hanem nő. Mivel nem sikerül üzleti érzékével sem elnyernie Quark szívét - sőt, a férfit éppen Pel haladó gondolkodása riasztja vissza egy kapcsolattól -, visszatér a Ferenginarra.

Ishka mamus (Cecily Adams és Andrea Martin) férfi álnevek mögé bújva jövedelmező üzleteket köt; dacolva a törvényekkel ruhát vesz magára és úgy beszél idegen férfiakhoz, mintha az nem lenne tilos egy ferengi nő számára. Persze Brunt, a Ferengi Üzletfelügyelet lelkes alkalmazottja ezt nem nézi tétlenül és lebuktatja Mamust. A sorozat folyamán kiderül, hogy Ishka már fiatalabb korában sem tartotta be azokat a szabályokat, amiket fölöslegesnek vélt, pl. soha nem rágta meg ferengi szokás szerint fiai helyett az ételt, hanem mindkettőjüket önállóságra nevelte. Ő a sorozat egyik legmókásabb és legbölcsebb figurája; az a típus, akire azt szokták mondani, hogy a jég hátán is megél, no meg azt, hogy eszméletlen dumája van. E mögé az "eszméletlen duma" mögé sok-sok igazságot tudtak elrejteni a ST írói.

Zek Nagy Nagus (Wallace Shawn), a ferengik vezetője, aki ravaszsága és remek üzleti érzéke miatt kapta meg a Ferenginar vezetését, a sorozat vége felé Ishka mamus párja lesz. Mulatságos, mégis megható, ahogy a két idős ferengi minden családi tiltakozás ellenére kitart egymás mellett. Ishka mama gondosan ápolja Zek-et, akit elkap az időskori szenilitás és segít neki az üzleti ügyek intézésében. Zek annak ellenére, hogy a Vagyongyűjtési Szabályok élő megtestesülése, hallgat Ishkára és kikéri a véleményét. A világ lassan változni kezd a Ferenginaron...

Ishka fiatalabb fia, Rom (Max Grodénchik) talán ennek a ferengi családnak a legkönnyebben megszerethető tagja. Pocsék üzletember, viszont remek műszaki érzékkel van megáldva és - ferengihez méltatlanul - talpig becsületes. Műszaki érzékét először bátyja, Quark bárjában a replikátorok és holoszobák karbantartása-javítása során kamatoztatja, később egy közös kaland során szakértelmének köszönhetően megmenti fia és testvére életét, amikor űrhajójuk meghibásodik.
Ez után az eset után állást változtat, kilép bátyja bárjából és a bajori műszaki karbantartók között találja meg a helyét és hivatását. Ő az első ferengi, aki "külföldi" nőt vesz feleségül, a kicsit butácska, de csupaszív és gyönyörű bajori Leeta-t. Ja és persze amíg el nem felejtem, egy nagyon fontos dolog: a DS9 baseball csapatának, a Niners-nek utolsó, szép pontja is neki köszönhető. Karrierjének csúcsa pedig, hogy Zek őt választja utódjául Nagy Nagusnak.

Nog (Aron Eisenberg), Rom első házasságából való fia embergyerekkel, Jake Sisko-val barátkozik össze az űrállomáson. Bár kultúrájuk és szokásaik nagyon eltérőek, a barátságuk és nyitottságuk ezeken a nehézségeken átsegíti őket. Nogból pár év alatt felelősségteljesen gondolkodó fiatalember válik, aki tisztában van a saját erényeivel és korlátaival (apjáéhoz hasonló gyatra üzleti érzéke van) és megtalálja a megoldást, hogyan boldoguljon az életben. Ben Sisko ajánlásával felvételt nyer a Csillagflotta Akadémiára, ahová mint első ferenginek nem könnyű beilleszkednie, de ahol végül mégiscsak megtalálja és megállja a helyét és szép karriert fut be a Csillagflotta tisztjeként. Apró termete és ferengi származása ellenére megbecsülést vív ki magának még a klingonok között is bátorságával és emberi tartásával.

A TNG-ben felbukkanó ferengi karakterek (Letek, DaiMon Bok, DaiMon Bractor) katonásak, önfejűek, diplomáciára alkalmatlanok voltak, a DS9 ferengiei ravaszak, okosak, sokoldalúak és zömében fejlődésképesek. Kinőtték magukat - ahogy a Paramount is kinőtte magát végül ferengi-ügyben sokunk örömére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése